2023. szeptember 4., hétfő

Bazi nagy Toscan Kaland 2023 - 4. rész: Verona

 Még a tervezési szakban rengeteg fejtörést okozott az, hogy odafelé-visszafelé mit nézzünk meg pluszban, miért éri meg kisebb-nagyobb kitérőket tenni. Még az indulás előtti napon is azon töprengtem, hogy nem kellene-e Szlovéniában is megállni valahol. Aztán győzött a kényelem és a praktikum, de nem bántuk meg. Mert bele lehet ugyan zsúfolni mindent, de nem hiszem, hogy megéri. Elképzelhetetlen mennyiségű szépség van a környéken, muszáj szelektálni, különben gyorsan eljut az ember arra a pontra, hogy már elege van az egészből. Például Cinque Terre nagy-nagy álmom még, de mérlegelnem kellett, hogy vajon megéri-e "villámgyorsan" ledarálva bezsúfolni a programba, vagy meghagyjam egy következő nyaralási lehetőségnek. Fájó szívvel döntöttem az utóbbi mellett, de utólag visszatekintve ez is így volt jó, és szerencsére nem bánok semmit. Következzen hát a mesés Verona :)


Verona Trieszttől 3-4 órányira van (forgalomtól függően). A parkolás miatt ismét a "korai" indulás mellett döntöttünk (jó, jó... döntöttem.. na...), így fél hatkor útra keltünk.  Verona egyébként parkolási szempontból talán picit könnyebb, mint a többi meglátogatott város. 
Ezt a parkolót néztem ki a neten:
Stradone Porta Palio, 86, 37122 Verona VR, Olaszország
Google térképen: Parcheggio Porta Palio

Azt kell mondjam nagyon jó választás volt. Teljesen ingyenes, pár perc sétára a történelmi belvárostól. Mikor mi odaértünk (az idővonalam szerint 3 óra 11 perc alatt) még a parkoló egyharmada üresen állt. 

Az első természetesen a kávé volt. :) Bar Pasticceria Castelvecchio-ban (Corso Castelvecchio, 19, 37121 Verona VR, Olaszország) mesés pisztáciás péksütit ettünk mi lányok, a kávét hagytuk a sofőrökre :)





Most pedig jöjjenek a látnivalók :)
Verona gyönyörű hely! Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy végül nem hagytuk ki! A pékség, ahol ettünk a Ponte di Castelvecchio közvetlen közelében található, így ott kezdtük és ott is fejeztük be a körutat.








Komótosan téve meg az utat, elsétáltunk a Piazza Bra-ra a Veronai Arénához. Sok utazós vlogot megnéztem Veronáról és sajnos a legtöbb ilyenben az utazók nem jutottak be az arénába, ugyanis a Colosseummal elentétben ez az aréna nagyon is aktív, ugyanis operaelőadásokat tartanak benne. Odaérve láttuk, hogy a jegypénztár előtt összesen hárman (!) állnak sorba, szóval villámgyorsan besunnyogtunk :)
A gyerekeknek ezúttal sem kellett fizetni, nekünk felnőtteknek (mihez képest) borsos 10 Eurót kértek.


Igazából nagyon szép állapotban van, érdemes megnézni :)












Az Aréna után kis sétával megérkeztünk Júlia házához. Igazából nem voltak nagy elvárásaim, pontosan tudtam mire számítsak. Ráadásul egészen picit lelombozó volt a tudat, hogy az erkélyt csak a tizenkilencedik században építették a(z egyébként gyönyörű) házhoz. Egyik útitársunk  viszont nagyon szerette volna látni, így megnéztük. Tömeg, tömeg és tömeg. Plusz a Júlia szobor mellét fogdosó turisták látványa. Igazából sokkal lelombozóbb volt, mint vártam. Ezzel a látnivalóval gyorsan végeztünk. (Csak halkan jegyzem meg, hogy az alap sztorit nem Shakespeare találta ki, és az egyik "legrégebbi" formája Sienában játszódik. Ez azért sokkal hihetőbb mert Sienaban a contradak (azaz a kerületek) valóban versengtek egymással. A történetet Shakespeare helyezte át Veronába.)



Végigsétáltunk a mesés Via Giuseppe Mazzini-n, ami egy hihetetlenül hangulatos sétálóutca.



A Piazza delle Erbe egy rendkívül hangulatos középkori tér, amely a Római birodalomban a Fórumnak adott helyet. Itt ültünk be végül ebédelni is.








Következő megállónk a Chiesa di Sant'Anastasia vagy a Szent Anasztázia-bazilika egy gótikus stílusban épült templom, amelyet a domonkos rend épített Veronában. A belépő 4 Euró volt, a gyerekeknek nem kellett fizetni. Abszolút megérte, mert mesés :)








Sajnos Verona is olyan helynek bizonyult, ahol még háromszor ennyi időt is simán el lehetett volna tölteni, de minket már vártak Siena-ban, így ott kellett, hogy hagyjuk. Mindenképpen visszatérős város, mind a négyen belezúgtunk :)





Egy Coop-os kitérő után végül negyed nyolcra érkeztünk meg a szállásunkra Siena mellé.

Az első részt a tervezésről, szállásokról ITT találjátok.
A második rész ITT az utazással kapcsolatos infókat tartalmazza.
A harmadik rész Triesztről szól és ITT érhető el.

Nincsenek megjegyzések: