2018. július 22., vasárnap

Egyedi poharak Pentart üvegmaró pasztával

Történt, hogy megálmodtam egy ajándékot a testvéremnek... Tudni kell róla, hogy (velem ellentétben, aki egy megrögzött MARVEL fan vagyok) rajong a DC karakterekért, köztük is leginkább superman-ért. Már egyszer készítettem neki egy Kulcstartó házikót (aminek a lépésről-lépésre leírását megtaláljátok a Pentart blogban ITT), amikor az új lakásába költözött. Mivel ez nem túl régen volt, a lakás felszereltségén még van mit javítani :)) így kitaláltam, hogy szuperhősös pohársorozatot készítek a számára.Hatalmas szerencsémre boldog tulajdonosa vagyok egy Silhouette Portrait vágóplotternek. Csodálatos kis masina, nagyon szeretem!

Első körben letöltöttem a netről a szuperhősök logóit: Superman, Batman, Aquaman, Wonder Woman (Csodanő), Cyborg, Martian Manhunter (Marsbéli vadász), Flash, Green Lantern (Zöld lámpás) és egy Justice League feliratot. Photoshopban majd a Silhouette programban vágófájlt készítettem belőle és kivágtam. (Az alábbi képen már kiszedtem a nem kellő fóliarészeket.)A vinyl fóliát nem lehet egyszerűen átragasztani az üvegre, mert a részletek elvesznek (ottmaradnak a hordozón) és meg is nyúlik. Az áthelyezéshez applikáló fóliára van szükség.
Ez úgy működik, hogy a már kivágott vinyl-re rásimítjuk az applikáló fóliát, majd óvatosan leválasztjuk a hordozóról.
Így a kivágott minta az applikáló fólia segítségével felragasztható a poharakra.


Ha alaposan rásimítottuk, óvatosan távolítsuk el az applikáló fóliát is.


Az összes többinél is pont ugyanígy jártam el.


Akinek nincs vágóplottere az se keseredjen el. Reklámfóliázással foglalkozó cégek szoktak vállalni bérvágást (Kecskeméten például ITT).

Most jöhet az üvegmaró paszta. Ha még nem dolgoztál vele, érdemes megnézni a Pentart videóját a termékről ITT.

Szép egyenletesen vastag rétegben felkentem a poharakra.


Ha ez kész, akkor várni kell, minimum negyed órát, míg a paszta megmarja az üveget. Ha az idő letelt, akkor folyó víz alatt mossuk le, anélkül, hogy az öntapadós fóliát leszednénk! Amikor már az összes anyagot lemostuk, csak akkor szedjük le az üvegfelületről a vinyl fóliát!

Ha jól dolgoztunk (szinte elronthatatlan), akkor ilyesmi végeredményt kapunk (Wonder Woman):


A poharak csomagolását sem dobtam ki, egyszerűen csak egy szivacsecset segítségével lefestettem Pentart fekete akrilfestékkel, és ragasztottam bele fóliából "Justice League" címkét.


Visszatettem a poharakat, és jövő hét hétvégén átadom :) A tesómnak már nem lesz más dolga, mint elmosni őket (bár már én is megtettem) és használatra kész :)Nincsenek megjegyzések: