2013. február 9., szombat

Digiből hagyományos 2. és JÁTÉK

Egyik este nosztalgiáztam kicsit a digitális oldalaimat nézegetve, mikor is ráakadtam, egy videoscrap-en készült scraplift oldalamra:

:: credit ::

Mivel azóta is szerelem ez az oldal, arra gondoltam, hogy elérkezett az ideje egy második "digiből hagyományos"-nak :) Leírom pontosan hogyan is zajlott a dolog...
Első körben a psd oldalt leméreteztem 20x20 cm-esre. (A 30x30-as oldalak gyönyörűek, de én jobban szeretem ezt a méretet. A nagyobbak tárolása sokkal macerásabb és nem mellesleg a nyomtatómba is csak A4-es papírt tudok tölteni.)
Kikapcsolgattam a legfelső rétegeket és csak az alap karton rétegeit hagytam meg. Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az a mennyiség, amit még az alapra nyomtassunk (feliratok, pacák, firkák stb.). Sajnos egyenlőre nincs betűkészlet pecsétem, így visszakapcsoltam a feliratokat. A tintapacákat  és a fehér festést mindenképpen eredetiben szerettem volna elkészíteni, így ezek láthatatlanok maradtak. Visszakapcsoltam még a cseresznyevirágos ecsetet és a firkát (amit egyébként szintén saját, és Illustratorban követtem el). 
Így nézett ki ekkor a "papírom":Mikor ezzel megvoltam, kinyomtattam egy akvarell papírra. Azért erre, mert gyönyörű textúrája van!!! Ha nincs a háznál, akkor ajánlom helyette a sima fehér textúrált alapkartont.
Újra láthatóvá tettem a fotók rétegeit, kikapcsoltam a rétegstílusukat (a körvonalat és a vetett árnyékot), majd rátettem egy A4-es papírra, és fényes fotópapírra nyomtattam őket. Fényképeknél a legszívesebben a "matt" vagy "selyemfényű" fotópapírokat favorizálom, mert sokkal több előnyük van (kevésbé látszanak a fotók hibái, esetleges életlenségük, sokkal szebben lehet fényképezni a kész oldalt.... stb.), de jelenleg csak ez a fényes volt itthon.
A kinyomtatott fotókat a maradék akvarell papírra ragasztottam, kétoldalú ragasztóval, majd egy egészen vékony keretet hagyva a fotóknak, körbevágtam őket.
Az alapra elkészítettem fehér akvarellel és jó vastag ecsettel a fehér mázolást, majd egy vékony ecsetet előbb fehér (utána barna) tustintába mártva, majd a papír fölé tartva és kicsit megütögetve azt megcsináltam a pacázást. Türelmetleneknek (mint amilyen én is vagyok), ezen a ponton szeretettel ajánlom a hajszárítót :D
Amikor megszáradt, elhelyeztem a fotókat az oldalon, és kétoldalú ragasztóval felragasztottam őket. 
Ha kész, jöhet a díszítés! Egy kis washi tape itt, egy kis washi tape ott, és egy kevéske Garn & Mehr szürke Baker's Twine (pékzsineg) és tulajdonképpen majdnem készen is vagyunk. Még kicsi nyilacskákat vágtam, azokat ragasztottam rá, és ENNYI :)
Nagyon ajánlom ezt a technikát teljesen kezdőknek is, hiszen az eredeti digi oldal rengeteg segítséget nyújt az elkészítésben. Ráadásul ha megtartod az oldalad psd fájlját, akkor rétegről-rétegre bekapcsolgatva azokat, nem tudsz tévedni(!!!!) hiszen pontosan látszik, hogy milyen sorrendben követik egymást a különböző rétegek.
Ez pedig a végeredmény:


Remélem hasznosnak találtátok a leírást, és kipróbáljátok!!!
Ajánlok egy játékot :) Aki megpróbálkozik egy ilyen oldallal - tehát egy saját régebbi digijéből bevállalja a hagyományost - az kap egy kis meglepetést tőlem (minden résztvevőnek természetesen nem tudom megígérni az ajcsit, ezért sorsolással választok majd a rengeteg beérkező oldal közül :D ) Nem árulnám el, hogy mit, de mindenképpen egy személyre szabott ajándék lesz!
Az elkészült alkotásokat elküldhetitek e-mailben, vagy hagyhattok linket itt, hozzászólás formájában! Remélem jöttök!!!!!!!!!
A határidő legyen mondjuk.... hmmm... február 28!

Updated!!!

Közben már kaptam szépséges oldalakat, de várom a többit is!!!!
Addig hoztam egy újabb inspirációt. Ez az oldal 99%-ban hagyományos technikával készült, mert csak a fotót és a wa-ot nyomtattam! Pacáztam, festettem, varrtam... és íme:

11 megjegyzés:

Rita írta...

Szenzációs csaj vagy :) majd kaparok egy kis időt magamnak és megpróbálok valamit, szuper ez a megvalósítás :) remek ötlet! és gyönyörű lett a digi is és az abból készült hibrid is!

Margó írta...

Gyönyörű lett az oldal!! ... és köszönöm a leírást!

Janka írta...

eleve jó az eredeti digi oldal, szóval így könnyű jó hibridet csinálni :D

Whitefrost írta...

Én most nagyon gyors akartam lenni és úgy látom első lettem. Készítettem digiből hagyományosat a Te inspirálásodra.
Írtam is róla, ide belinkelem:
http://whitefrostscrapbook.blogspot.hu/2013/02/hagyomanyos-scrapbook-beedee-jatekara.html
Köszi a játékot, nagyon élveztem.

evadraga írta...

Én tuti hogy indulok Bee! :)
Ezt a játékot ki nem hagynám!
Nagyon jó a leírásod, simán meg tudja csinálni bárki ez alapján.
Igen, az így született új oldalad (is) gyönyörű! És...kézbefogható, és 3D-s...egészen más érzés, mint egy simáncsak kinyomtatott digis-oldal.
Szupi játék lesz, köszi! :))

{Timi} írta...

Szilvi! Segítséget szeretnék kérni a játékkal kapcsolatban. Én ezer éve nem digiztem, ilyen esetben mi legyen? (ami meg van, már nem divatosak, nem tetszenek...) válasszak egy digi alkotást bárhonnan vagy a tiédet készítsem el a saját verziómban? :)
T.

beedee írta...

Timi! Nagyon örülök, hogy van kedved játszani!!!!! Kétféle megoldást tudok ajánlani :) Az egyik, hogy választasz egyet az én digi oldalaim közül és megcsinálod hagyományosban, vagy megfordítjuk az egészet :) Az egyik hagymádból készítesz digit :D Mit szólsz?

{Timi} írta...

rendben, köszi Szilvi!!!! :)

{Timi} írta...

elkészültem Bee :) itt található:http://tittyscrap.blogspot.hu/2013/02/digibol-hagyomanyos.html
Köszi a játékot!

Whitefrost írta...

Bee, annyira megfertőztél, hogy hoztam még egy oldalt:)
http://whitefrostscrapbook.blogspot.hu/2013/02/hagyomanyos-scrapbook-2.html

Rita írta...

Készítettem én is egyet...mondjuk nem régi az oldal...nem baj? :)
http://ritacica-lovescrap.blogspot.hu/2013/02/digibol-hagyma.html