2017. szeptember 10., vasárnap

Készítsünk csipkét (...na de miből?)

Elég régóta kézműveskedem, de a kötés-horgolás téma eleddig kimaradt az életemből. Most sem lesz ez másképp, és bár csipkekészítésről lesz szó, mégsem a szó hagyományos értelmében.

Manapság a cukrászok, szebbnél-szebb tortákkal kényeztetnek minket. Nekem leginkább azok tetszenek, amik egyszerűek, mégis elegánsak, és finom csipkeminta (cukorcsipke) van rajtuk. A Pinterest-es mappámba elkezdtem összegyűjteni néhányat, de itt is megmutatom, mire gondolok:

(Kép forrása: Pinterest)

Ezek a csipkék cukorból (Fondant) készülnek, és vízzel "ragasztják" fel a tortákra. A YouTube-on természetesen már számtalan videó is van a témában:


Szerintem egy ilyen csipke szépen mutathat egy dobozon, üvegen vagy egyéb díszíthető felületen. A szilikon öntőformák széles választéka is megtalálható már a piacon, nem is megfizethetetlenek. Én is vettem nemrég egyet, gondoltam kipróbálom a különböző Pentart alapanyagokkal (cukrot mégsem használhatok :D ), és megosztom veletek a tapasztalataimat.

Mutatom a formát, ez volt a kiindulási alap:Festőkéssel kentem bele a következő anyagokat:
Első körben (tulajdonképpen figyelmetlenségből) a teszt áldozata a lágy alapozó paszta (soft gesso) lett (ezt nem is volt szándékomban kipróbálni). Egyet azonnal ki is jelenthetünk: ezzel bizony nem működik! Egy éjszakát (és egy délelőttöt) száradt a lágy alapozó paszta a formában, de teljesen berepedt. Így tudtam belőle kiszedni:


Ettől függetlenül a soft gesso továbbra is nagy kedvencem, ha scrapbook oldalról, vagy bútor alapozásról van szó!

A következő lépést nem apróztam el :) egyszerre több pasztát is kentem a formába. 

Felső sor (sorrendben): sűrű gélpaszta matt, alapozó paszta fehér, krémes akrilfesték matt, gélpaszta fényes átlátszó

Alsó sor: alapozó paszta fekete


Egy éjszakát száradt (biztos, ami biztos). Az eredmény pedig magáért beszél:


Fekete alapozó paszta (gesso, black): Tökéletesen egyben kijött a formából, pedig nem voltam kíméletes :) Van tartása, de nem kemény.


Sűrű gélpaszta matt, opálos (heavy body gel - matte): Kissé óvatosabban kellett a formából kiszedni, de fantasztikusan jól alakítható (nincs olyan tartása, mint a fekete gesso-s csipkének, vagy később a fényes heavy body gel-nek).


Fehér alapozó paszta (gesso, white): Mint fekete társa, ez is tökéletesen egyben kijött a formából, és van tartása, de nem túl kemény.


Krémes akrilfesték matt (Creamy acrylic matte): Tökéletesen egyben kijött a formából, nem szakadt el. Tartása nem olyan, mint a két gessoé, de nem is olyan lágy, mint a matt sűrű gélpasztáé. Jól alakítható.


Gélpaszta fényes, átlátszó (gel paste - transparent): Szintén óvatosabban kellett a formából kiszedni. Lágy, jól alakítható, szinte ronggyá lehetne gyűrni és pont ezért felragasztáskor könnyen eldeformálódhat.

Az utolsó alapanyag a fényes sűrű gélpaszta volt, az eredmény pedig... csodás!


Sűrű gélpaszta fényes (heavy body gel - glossy): Ez lett az összes közül talán a legkeményebb (de még alakítható). Egy éjszakát száradt. A formából tökéletesen egyben jött ki, nem kellett túlzottan óvatoskodni. A tapintása kissé műanyagos, de nem zavaró. Nem deformálódik.

Próbáltam valamiféle sorrendet felállítani a keménységüket (nem a minőségüket) illetően:
  1. Sűrű gélpaszta fényes
  2. A két alapozópaszta a fekete és a fehér)
  3. Krémes akrilfesték
  4. Szintén holtverseny a gélpaszta (átlátszó) és a sűrű gélpaszta matt között

Utolsó próbaként a fekete gesso-s csipkét matt dekupázsragasztóval felragasztottam egy Dekor Paint Soft-al alapozott borosüvegre (tökéletes lett):Remélem tudtam segíteni, és kipróbáljátok!


4 megjegyzés:

Veronika írta...

A csipke alapot hol lehet "beszerezni"? Csodálatos lett az elkészült csipke. A választ előre is köszönöm.

Anetti írta...

Az utolsó kép vetette fel bennem a kérdést, hogy az alapozókkal készült csipkék utólag szépen átfesthetők akril festékkel?

beedee írta...

A "vettem nemrég egyet" szavak a bejegyzésben linkelve vannak és elnavigálnak oda, ahol én vettem a formát :)

beedee írta...

A kérdés jogos :) és a válasz határozott IGEN! Tökéletesen átfesthetőek felragasztás előtt vagy után is!