2017. augusztus 31., csütörtök

Ceruzatartó kicsit másképp...

A(z egyik) munkahelyemen a printer magazinjaiba való fotópapír, strapabíró, vastag kartonhengerekre van feltekercselve. Mikor a papír lefogy (kifogy, elfogy stb.) megmarad a henger, amint rendszerint félredob...nánk, de persze nem tesszük. Helyette hazahordjuk és hasznosítjuk őket. Történt egyszer, hogy egy kedves ismerősöm (autószerelő) meglátott nálam egy ilyen újragondolt ceruzatartót, és megkért, hogy készítsek neki egy-két fémes-férfias kivitelű darabot a műhelyébe. Két példát fogok most erre mutatni (ami ugyanúgy kivitelezhető konzervdobozokból is).Szükséges eszközök és alapanyagok:
Első lépésként kontúrozóval megrajzoltam a mintát a hengerre. A kontúrozó színe jelen esetben teljesen mindegy, mert úgyis lefestjük.


Kartonlapból a henger belső átmérőjének megfelelő méretű köröket vágtam, és ragasztópisztollyal rögzítettem. Kicsit olyan lesz (majd a festés után) mintha hegesztve lenne :)


Ha megszáradt (kb. 30 perc, de hőlégfúvóval/hajszárítóval lehet gyorsítani) jöhet a festés (kívül-belül!). A rozsdásnak szánt hengert Delicate Metál akrilfesték (antikezüst) színnel...


... a patinásnak szánt hengert antikréz színű metál akrilfestékkel festettem le.


Az antikréz hengeremet lefestettem háromféle antikoló festékkel (patinakék, patinazöld, fehér). Erről a festékről már írtam egy cikket, a Pentart blogjában ITT megtalálod.Hagytam a festéket picit száradni, majd nekiestem az antikoló festék eltávolítóval, erősen a négyzetek belsejére koncentrálva.


Hogy kicsit "koszosabbá" tegyem, bitumenes antikoló pasztával (umbra) még végigdörzsöltem itt-ott.


Hogy az eredeti élek és "szegecsek" biztosan visszakapják a fényüket, viaszpasztával (arany és bronz) óvatosan átkentem őket.


Most jöhetett a rozsdásítás. Ehhez kis felületű szivacsecsetet és a Rozsda hatás szett festékeit használtam. Erről már forgattunk videót, amit megtalálsz a Pentart YouTube csatornáján ITT. Igyekeztem csak a vonalakra és a szegecsek környékére koncentrálni, a négyetek belsejéből kitöröltem a festéket, ha véletlen odakerült.


Mivel a négyzetek belseje így is túl rozsdás lett, egy kis ezüst metál viaszpasztával visszahoztam a csillogását (az éleknek és a szegecseknek is).


Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk, és igazán műhelybe illő darabokat kaptunk. :)


1 megjegyzés:

norono írta...

Nagyon jó ötlet!!! Igazi pasis lett a végeredmény!