2017. április 24., hétfő

"Lift" a scrapbookban (ahogyan én látom)

Ennek a cikknek a vázlata itt pihen a gépemen, kb. egy éve, most egy pár nappal ezelőtti beszélgetés hatására úgy döntöttem végre befejezem...

Első lépéskét talán azt kellene megfogalmazni, hogy mi is az a "lift" (és most nem a lépcsőt helyettesítő felvonó szerkezetre gondolok :D )?
Nem vagyok egy nagy angolos, és magának a szónak is rengeteg jelentése van. Ami nekünk fontos az az "emelés", "átemelés"

Adott egy alkotás, amely részben vagy egészében megnyerte a tetszésünket és így "átemeljük" azt a saját munkánkba.
Mint minden más a scrapbookban ez is sok mindent jelenthet. Nézzünk erre néhány példát (Giginek köszönöm a segítséget a témákban (is)).

Az első, és legnyilvánvalóbb, amikor a komplett oldalt "másoljuk" le. Itt is jöhet azonban egy "ha". Hogyan lehet komplett oldalt lemásolni? Jöjjenek a témák...

1. Az elrendezés átemelése: Én ezt használom a leggyakrabban, amikor elakadok, vagy ihletemet vesztem :) Ez azt jelenti, hogy az adott oldalon megjelenő elemek és papírok közel ugyanoda kerülnek a saját munkánkon is, mint az eredeti alkotáson. Mutatok egy példát:

Eredeti oldal (forrás: Pinterest):


Nekem ez az oldal annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem egy az egyben "lemásolom". Persze ezt sem kell szó szerint érteni. Nem rendelkezem ugyanezekkel a papírokkal és díszítőelemekkel, ráadásul jó fotót a kislányomról találtam, és egy igazán csajos oldalt érdemelt :)

Ez lett az én oldalam:


Ha ilyen "liftelt" alkotást publikálunk, mindig figyeljünk oda arra, hogy  - lehetőség szerint - az eredeti alkotó pontos nevét, és a forrást tüntessük fel. Ha van rá mód, akkor linkeljük is az eredeti alkotás helyét. Ha a Pinteresten találjuk az inspirációt, ahogy én is, akkor is igyekezzük megkeresni a forrást. A fenti oldal esetében az eredeti weboldalt (ahonnan a kép származik) törölték. Próbáltam a google képkeresőjével is keresni az eredeti alkotást, de sajnos nem jártam sikerrel. Ilyen esetben illik legalább annyit leírni, hogy az inspiráció forrása a Pinterest.

Ez akkor is igaz, ha vázlat alapján dolgozunk. Nagyon sok blogon található úgynevezett "vázlatkihívás". Ez egyrészt nagyon jó játék, másrészt sokat tanulhatunk, inspirálódhatunk. A legtöbb ilyen kihívás azt is megengedi, hogy a vázlatot elforgassuk, tükrözzük stb.

Lássunk egy vázlatos példát (az oldalak és a vázlat INNEN származik):
2. Az oldal egy részletének (pl. díszítőelemek) átemelése: Nem az egész elrendezést vesszük át, csak egy bizonyos részét. Ez a részlet lehet az elrendezésből átvett darabka is, de lehet pl. a díszítőelemek típusának, vagy elhelyezésének átvétele is.

3. A színvilág átemelése. Bizony, bizony! Ez is liftelés. Ha a legfelső példában szereplő oldalt vesszük alapul, akkor nem csak az elrendezést, és a díszítőelemeket, de a türkizt is "átemeltem" a saját oldalamba (bár utólag visszagondolva ez nem volt tudatos).

4. A téma átemelése: Ez egyaránt lehet a teljes oldal, vagy a fotó témájának átemelése (liftelése) is.

5: Stílus és/vagy technika átemelése: A legtöbb alkotó egy idő után rátalál a saját stílusára és később már nem a stíluskeresés a gond, inkább az, hogy ha megtalálta már nehezen hagyja el a komfortzónáját. Erre egy jó megoldás, amikor választunk egy alkotót és az ő stílusát/technikáját emeljük át a saját munkánkba. Ennek az alkalmazása természetesen nem jelenti a saját stílusunk elvesztését vagy meghazudtolását. Ha jól használjuk, akkor inkább csak kiegészítésként, kiemelésként szolgál. Én régebben is és most is előszeretettel teszek stíluskirándulásokat. Ilyenkor szintén illik megemlíteni, annak az alkotónak a nevét, aki a mi munkánkat ihlette. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a liftelés elég széles területet ölel fel, és sokszor nehéz pontosan behatárolni, vagy mondjuk megkülönböztetni az inspirálódástól. Velem nem egyszer az is előfordult már, hogy egy-egy elrendezésem később szembe jött velem a Pinteresten egy idegen alkotó munkájában. Utánanéztem és rájöttem, hogy ő készítette el előbb az oldalát, tehát vagy én láttam meg, és tudat alatt lifteltem, vagy egyszerűen a véletlen hozta így. Mert megtörténhet. Mindkettő.
Ha az ember liftel vagy inspirálódik, akkor a legtisztább az, ha megemlítjük az illetőt, amikor feltöltjük az alkotásunkat valamely galériába vagy legalább megemlítjük, hogy az ötlet nem saját. Nyilván nincs rendőrség, aki ezt ellenőrzi :) és azt is felvállalom (én véleményem!!!), hogy ezt nem kell véresen komolyan venni. Ha leteszel egy dekorgombot egy fotó tetejére, mert azt másnál így láttad, és nem említed meg az az egy alkotást/alkotót, attól nem borul össze a világ. Egy másik jó példa, amikor kiválasztasz egy oldalt a liftelésre, és mire elkészülsz, nincs egyetlen papírcsík, vagy festékpötty sem, ami hasonlítana az eredeti munkára. Ilyenkor tulajdonképpen ihletforrás volt az eredeti mű. Ha viszont (mint én az első példában) "lemásolsz" egy oldalt, akkor igenis említsük meg az eredeti alkotót! Ne azért figyelj oda rá, mert ezt meg kell tenni, hanem azért, mert azzal a másiknak örömet okozol! Lassan kilenc éve scrapbookozom, de az nekem egy hatalmas megtiszteltetés, ha valaki az én oldalamat választja liftelésre, vagy az én egyik alkotásom inspirálja egy 100%-ban saját oldal elkészítésére. 

Privát megjegyzés: Mindannyian követünk el hibákat. Sokat figyelmetlenségből, másokat lustaságból. Szépen szóljunk egymásra, ha úgy látjuk valaki megszegte az íratlan szabályokat :)

u.i.: Ha bárkinek eszébe jut valami, amit nem írtam le, vagy van klassz kis saját példája a fentiekre, az ne habozzon írni! A máshonnan származó képek (szándékaim szerint) az eredeti oldalra navigálnak. Csillámpóni :)))Nincsenek megjegyzések: