2023. május 20., szombat

Római vakáció 2023 - 2. rész

 Vágjunk is rögtön a közepébe, jöjjenek a látnivalók. Nyilván a felsorolt listánál jóval több van, de arról tudok beszélni, amit már legalább egyszer megnéztünk és ami belefér ennyi időbe. Az első részben láttátok a három napra beosztott listánkat, most egy kicsit kirészletezem őket. Nem a látnivalók történetéről/történelméről fogok írni, mert arra egy komplett könyv sem elég, inkább a bejutás/megtekintés nehézségeiről, elérhetőségről, nyitva tartásról. És szögezzünk le valami még gyorsan az elején: mindenhol sokan vannak! Mindenhol. Mindig. :)

1. Piazza Navona és a Fontana dei Quattro Fiumi

Piazza Navona, 2019

A Négy folyó kútja, a Piazza Navona-n, 2023

A Piazza Navona számunkra minden alkalommal kihagyhatatlan. Kapásból három gyönyörű barokk szökőkút is díszíti, a Négy folyó kútja (Fontana dei Quattro Fiumi) csak az egyik. Ez egy köztér, a látogatása teljesen ingyenes. Nappal és este is sokan vannak. Kivilágítva is mesés!!! A téren áll a Sant'Agnese in Agone-templom, melyet érdemes meglátogatni. Wikipédián ITT találtok infókat a Piazza Navona-ról.
Nyitva tartás: minden nap éjjel és nappal :)

A Négy folyó kútjának részlete, a Piazza Navona-n, 2019

Fontana del Moro (Mór-kút), a Piazza Navona-n, 2019

Fontana di Nettuno (Neptun-kút) a Piazza Navona-n, 2019


2. Piazza della Rotonda és a Pantheon (vagyis a Basilica di Santa Maria ad Martyres)


Piazza della Rotonda és a Pantheon, 2023

Hatalmas kedvencünk a Pantheon, ódákat tudnék róla írni (de persze nem fogok). Jelen pillanatban ingyenes a látogatása, de már megszületett a döntés róla, hogy fizetőssé teszik, pontos időpont még nincs! Nagyon fontos tudni, hogy ha hétvégén (vagy ünnepnapon) szeretnétek bemenni, akkor a bejutás csak regisztrációval lehetséges! A hivatalon holnapon ITT lehet regisztrálni (vagyis ingyenes jegye "venni"). Szigorúan vették, egy biztonsági őr kivett mindenkit a sorból, akinek nem volt regisztrációja. A regisztrációt egy héttel a megjelölt időpont (tehát a hétvége) előtt nyitják meg. Csoportoknak kötelező a füles (mondjuk ez mindenhol így van). Félórás sávokra van időpont, és maximum 400 Fő lehet (egy ilyen sávban). Itt abszolút nem volt gond a "jegyvásárlás"-nál, minimális időt kellett sorban állni (max. 10 perc ha volt). Hétköznap simán "csak" sorba kell állni, hogy bejuthass. Délelőtt jóval többen vannak, késő délután-estefelé kevesebben. 
Nyitva tartás: minden nap 9-19 óráig. Utolsó belépés: 18.45

Pantheon, 2023

A Pantheon oculusa, 2023

A Piazza della Rotondán is van szökőkút (igazából hol nincs :) )és nekem naaaaagy kedvencem. A neve Fontana del Pantheon. 

Fontana del Pantheon, 2019

Fontana del Pantheon, háttérben a Pantheon-nal, 2019


3. Chiesa di Sant' Ignazio di Loyola

Chiesa di San't Ignazio di Loyola (Loyolai Szent Ignác Templom), 2023

Két abszolút kedvenc római templomom közül a Loyolai Szent Ignác az egyik. Odavagyok a mennyezet minden apró részletéért. Kövezzetek meg, de nekem ez szebb, mint az elhíresült Sixtus kápolna mennyezete. Teljes a 3D hatás, nem lehet megmondani meddig tartanak a valódi oszlopok és mikor kezdődik a festmény.
Ebben a templomban minden alkalommal gyújtunk gyertyát. Becsületkassza van, 1 gyertya 50 cent.
Nyitva tartás: minden nap 9-20 óráig (a hivatalos weboldal szerint, de a Google szerint tovább van nyitva péntek-szombat-vasárnap) teljesen ingyenesen látogatható. Ugyanaz érvényes mint szinte minden másra: délelőtt nagyon sokan vannak, késő délután-estefelé simán csak sokan :)

Chiesa di San't Ignazio di Loyola mennyezete, 2019

Chiesa di San't Ignazio di Loyola mennyezete, 2023

Chiesa di San't Ignazio di Loyola el nem készült kupolája, 2019

Már hagyomány a gyertyagyújtás - Chiesa di San't Ignazio di Loyola, 2023


4. Fontana di Trevi (Trevi-kút)

Fontana di Trevi, 2023

Fontana di Trevi, 2023

A Fontana di Trevi vagyis a Trevi-kút egy igazán lenyűgöző szökőkút. Biztos, hogy mindenki hallotta már a babonát, miszerint aki érmét dob a kútba, még biztosan visszatér ide. Ami kicsit illúzió romboló az a tömeg. És ne legyen kétsége senkinek: itt indig tömeg van. Talán a kora hajnali időpont az, amikor a legszebb ez a kút, és a legzavartalanabbul lehet megnézni. 
Nyitva tartás: Köztéren van, így mindig nyitva :) Ingyenesen megtekinthető.

Fontana di Trevi és az embertömeg, 2023


5. Piazza di Spagna és a Scalinata di Trinità dei Monti (vagyis a Spanyol Lépcső)

A Spanyol lépcső, 2019

Idén kihagytuk a Spanyol lépcsőt, és ennek az az oka, hogy annyi minden más van, amit érdekesebbnek találtunk mint ezt a lécsősort.
"A lépcső mindig is a turisták egyik kedvelt tartózkodási helye volt. A 2010-es évekre az itt időző, alvó, étkező, szemetelő turistatömegek a lépcső normális használatát már lehetetlenné tették. Az általuk okozott szennyezés és a lépcső sérülései miatt korlátozásokat léptettek érvénybe, a lépcsőt hosszabb-rövidebb időtartamra lezárták. 2019 óta tilos a lépcsőn üldögélni." - Wikipedia
Divatbolondoknak kötelező, mert a téren jelen van az összes nagy divatház, mint a Gucci, a Dolce & Gabbana, Dior, Prada stb.
Számomra a lépcsőnél sokkal érdekesebb a szökőkút, a Fontana della Barcaccia vagyis Bárka (igen, itt is van) már amikor hozzá lehet férni az embertömegtől.
Nyitva tartás: Köztéren van, így mindig nyitva :) Ingyenesen megtekinthető.

A Piazza di Spagna és a divatházak épületei, 2013

Fontana della Barcaccia, 2013

Nekünk nagyjából ennyi fért az első napba idén. Mivel a harmadik napunkra esőt ígértek (ami szerencsére nem esett), még elsétáltunk az angyalvárig, hogy szép időben is megnézhessük (de erről majd egy következő posztban írok). Az Angyalvárról még csak annyit, hogy estefelé egyáltalán nem volt sor a bejáratnál. Mikor napközben voltunk, akkor viszont hatalmas volt a sor.

Ponte Sant'Angelo, háttérben a Castel Sant'Angelo, 2023

Kilátás a Ponte Sant'Angelo-ról, 2023

Kilátás a Ponte Sant'Angelo-ról, 2023

Castel Sant'Angelo (Angyalvár), 2023

Kilátás a Ponte Sant'Angelo-ról, 2023

Hamarosan jövök a második napunkkal, remélem hasznosnak találtátok a leírásokat :)

Nincsenek megjegyzések: